Wat is het aanrijdingsformulier?

Een aanrijdingsformulier is het formulier waarmee u meteen na een ongeval, samen met de tegenpartij(en), beschrijft in welke omstandigheden het ongeval gebeurde.Het is een document dat u best altijd bij heeft in de wagen. U krijgt het doorgaans van uw verzekeraar.
Het aanrijdingsformulier ziet er in heel Europa hetzelfde ui, ongeacht in welke taal het opgesteld is. Als u dus botst met een Spanjaard bijvoorbeeld, en u vult zijn Spaans aanrijdingsformulier in, dan kan u zich baseren op uw eigen aanrijdingsformulier dat in uw eigen taal opgesteld is.
Meer informatie over hoe een ongeval afgehandeld wordt bespreken we in andere blogs van dit sub menu.

Bekijk het op voorhand

Na een ongeval is het mogelijk dat u enigszins geschrokken bent.
Daarom is het verstandig om het aanrijdingsformulier al eens vast te
nemen voor dat het eventueel tot een ongeval komt. Overloop het eens.
Bekijk of u goed verstaat wat er van u wordt verwacht als u het moet
invullen. U kan indien u wenst ook al een deel van de gegevens
invullen, bijvoorbeeld de gegevens over uw verzekeraar, het nummer
van uw verzekeringscontract of kenteken van de wagen.

Hoe vult u het in?

Het aanrijdingsformulier is voor u en uw verzekeraar bijzonder nuttig. Tenminste, als het degelijk ingevuld en ondertekend werd. Hieronder volgen alvast een paar praktische tips bij het invullen.

– Bovenaan het aangifteformulier vult u in waar en wanneer het ongeval gebeurde. U moet er ook invullen of er nog andere schade is. Indien er getuigen zijn, kan u hier hun namen en contactgegevens invullen.

– Daarna is er voor elk van de beide partijen een kolom voorzien. U kiest elk een kolom en vult uw gegevens in. Daarvoor neemt u uw boorddocumenten (groene kaart en inschrijvingsbewijs) en uw rijbewijs bij de hand.

– Verder in uw kolom duidt u met een kruisje aan waar uw voertuig voor het eerst geraakt werd en wat de zichtbare schade is aan uw voertuig.

– Onderaan de kolom is nog plaats gelaten om een opmerking te schrijven.

– In het midden is er een kolom voorzien met vakjes om aan te kruisen over de omstandigheden. Hier kunt u in kolom A of B, naargelang u eerder kolom A of B invulde, de vakjes aan die voor u van toepassing zijn. Onderaan vult u met een cijfer in hoeveel vakjes u aangekruist hebt.

– Samen maakt u onderaan in het midden een schets van hoe de wagens elkaar raakten.

– Onderaan tekent u allebei, ieder aan zijn kant.

Navraag bij aansprakelijkheidsexperten leert ons dat de doorslag gegeven wordt bij het invullen van de kruisjes. Het is dus het beste hier het meeste aandacht aan te besteden.

Moet ik het aanrijdingsformulier altijd invullen?

Ja. Ook als de politie erbij geroepen werd en die een PV opgemaakt heeft en ook wanneer u samen met de tegenpartij overweegt om het kleine ongeval niet aan te geven bij uw verzekeraars.